Suomessa asutaan yleensä omistusasunnossa, vuokra-asunnossa tai asumisoikeusasunnossa. Lisäksi opiskelijoille on opiskelija-asuntoja ja työntekijöille voi olla työsuhdeasuntoja. Pienituloinen voi saada asumistukea, joka kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Vuonna 2009 suomalaisista 32,7 % asui kerrostalossa, 47 % omakotitalossa ja 19,8 % rivitalossa. Nykyisin suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa tai niiden lähellä, ja muuttaminen maaseudulta kaupunkeihin jatkuu.
Asuntoilmoitukset löytyvät nykyään internetistä. Asuntoa voi etsiä myös sanomalehdistä tai voi käydä kiinteistönvälitystoimistossa.
Suomessa voi vuokrata asuntoja vapailta markkinoilta tai hakea valtion tukemia vuokra-asuntoja. Valtion tukemissa asunnoissa vuokrat ovat yleensä vähän matalampia kuin yksityisissä vuokra-asunnoissa. Kuntien lisäksi näitä asuntoja vuokraavat esimerkiksi VVO ja Sato. Myös opiskelija-asunnot ovat halvempia kuin yksityisiltä markkinoilta vuokratut asunnot. Sekä opiskeleville että työtä tekeville nuorille on tarjolla edullisia nuorisoasuntoja. Vuokrattavasta asunnosta peritään yleensä takuuvuokra, jonka saa takaisin pois muuttaessa. Jos asukas on aiheuttanut vuokra-asuntoon vahinkoja, takuuvuokra käytetään näiden vahinkojen korjaamiseen, eikä sitä saa silloin takaisin.
Kerrostalojen ja rivitalojen asunto-osakeyhtiöissä osakkeenomistajat maksavat joka kuukausi yhtiövastiketta. Asunnon tai talon hankkiminen rahoitetaan yleensä säästöillä ja pankkilainalla. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä (7/10) suomalaisesta piti omakotitaloasumista parhaana asumismuotona (HYPO Asuminen 2014). Tavallinen kaksilapsinen perhe haluaisi asua yli 90-neliöisessä asunnossa, jossa on omat huoneet lapsille, kodinhoitohuone ja useampi wc. Sauna on suomalaiselle tärkeä, mutta pääkaupunkiseudulla kelpaa taloyhtiönkin sauna. Oma pieni piha on toiveissa, mutta monet kuitenkin tyytyvät kerrostaloon, jos sijainti on sopiva. Koulun ja päiväkodin täytyisi olla lapselle sopivan kävelymatkan päässä.
Asumisoikeusasunnosta maksetaan aluksi asumisoikeusmaksu ja sitten joka kuukausi käyttövastike. Asukas voi asua asumisoikeusasunnossa kuin omassa asunnossa, mutta sitä ei voi lunastaa koskaan omaksi. Pois muuttaessaan asukas saa asumisoikeusmaksun takaisin.