Ei ole ihmisen hyvä olla yksin!
Nuoruuteen kuuluu, että ihminen huomaa tarvitsevansa kumppania ja rakkautta. Usein kiinnostus kohdistuu toiseen sukupuoleen, mutta Suomessa saman sukupuolen välinen suhde ei enää ole rikos tai sairaus. Murrosikä on fyysinen ja psyykkinen vaihe, jossa lapsesta tulee nuori. Murrosikä alkaa nykyään Suomessakin aikaisemmin ja nuoret ovat seksuaalisesti aktiivisia nuorempana kuin isovanhempansa. Vanhemmat toivoisivat, että nuorilla ei olisi niin kiire aloittaa seksielämää, mutta nuoren itsekunnioituksesta ja raskauden ja seksitautien ehkäisystä pitäisi puhua joka tapauksessa.
Jo varhaisnuorilla voi olla poika- tai tyttöystävä. Nuoren on hyvä tietää, mitä seurauksia seksillä voi olla ja että koskaan ei ole pakko harrastaa seksiä, jos ei itse halua. On parempi, että nuori saa asiallista tietoa seksistä. Huonoin tapa oppia rakastamaan on saada oppinsa netin pornosivuilta. Niin tytöllä kuin pojallakin on oikeus aina sanoa ei, jos hän ei ole itse valmis seksiin. Nuoren täytyy voida erottaa omat odotuksensa kumppanin odotuksista ja kuvasta, jonka ympäristö (kaverit, nuorisokulttuuri, televisio…) antaa.
Nuoret tapasivat toisiaan ennenkin koulussa, harrastuksissa tai bileissä. Nykyään tämän rinnalle on tullut sosiaalinen media eli internetin erilaiset sivustot ja palvelut. Netissä on myös vaaransa, sillä aina ihminen ei ole se, joka sanoo olevansa.
Kun oma rakas on löytynyt, hänen kanssaan haluaa elää ehkä koko loppuelämänsä. Isovanhempien aikaan seurustelu eteni kihlaukseen ja seuraavaksi mentiin naimisiin. Nykyään avoliitto on hyvin yleinen yhteisen elämän malli. Keskinäinen luottamus on tärkeintä. Monet parit sanovat että yhteinen lapsi ja asuntolaina on suurempi sitoutumisen merkki kuin papin sanoma aamen. Avoliitosta on myös helppo lähteä.
On myös paljon pareja, jotka haluavat kirkkohäät. Yhteiselämä voi alkaa suurilla juhlilla tai sitten häät järjestetään, kun on jo useampi lapsi ja elämäkin vakiintunut. Toiset parit menevät naimisiin maistraatissa, jossa tilaisuus on hillitympi. Niin tai näin, häät ovat parille itselleen suuri tapahtuma.
Suomalaiset perheet olivat pitkään pieniä, jo kolmilapsista perhettä pidettiin isona. Nykyään on paljon uusperheitä. Avioliitosta tai avoliitosta on aikaisempaa helpompi erota, ja eron jälkeen on mahdollista perustaa uusi perhe. Perheessä saattaakin olla sinun lapsiasi, minun lapsiani ja lisäksi vielä yhteiset lapset.
Aina ei rakkaus kestä kaikkia arjen ongelmia. Niin avoliitot kuin avioliitotkin päättyvät yhä useammin eroon. Talo ja tavarat on usein helppo jakaa, mutta lapsen huoltajuus voi aiheuttaa suuria riitoja. Parasta olisi, jos vanhemmat ajattelisivat ensin lapsen etua ja vasta sitten itseään.