Suomessa tupakoidaan melko paljon, noin joka viides suomalainen tupakoi ainakin kerran viikossa. Nuorista tytöt käyttävät tupakkatuotteita enemmän kuin pojat. Tupakointi on kuitenkin vähentymässä. Tupakan käyttöä on yritetty vähentää lakien avulla.
Tupakkatuotteita saa myydä vain 18 vuotta täyttäneille. Vuodesta 1977 alkaen laki on kieltänyt tupakoimasta julkisissa tiloissa ( kuten kirjastot, sairaalat, odotushuoneet ja muut saman kaltaiset ), ja seuraavana vuonna tupakan mainostaminen kiellettiin. Vuonna 1995 annettiin laki tupakointikiellosta työpaikoilla. Työntekijää ei saa altistaa tupakansavulle. Ravintoloissa ei ole saanut tupakoida vuodesta 2007.
Suuri osa tupakoijista polttaa savukkeita, myös piippua tai sikareita poltetaan. Nuuskan eli suutupakan myyminen on Suomessa kiellettyä, mutta silti nuuskaa käytetään melko paljon. Varsinkin nuoret ja urheilijat ovat alkaneet 1990-luvulta lähtien nuuskata. Nuuskaa hankitaan Ruotsista tai Venäjältä.
Laki valvoo alkoholin myyntiä, hallussapitoa ja välittämistä. Alkoholia saa myydä Suomessa vain 18 vuotta täyttäneelle. Mietoja alkoholijuomia voi ostaa 18-vuotias, mutta vahvoja juomia vain 20 vuotta täyttänyt. Väkevää alkoholia myydään vain alkoholiliikkeissä (Alko) ja niissä ravintoloissa, joilla on siihen lupa. Keskiolutta ja siideriä voidaan myydä ruokakaupoissa, kioskeilla tai baareissa.
Liikenteessä alkoholin käyttö aiheuttaa vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Autoa tai muuta moottoriajoneuvoa ei saa kuljettaa, jos veressä on enemmän kuin 0,5 promillea alkoholia. Käytännössä nollalinja on helpoin. Jos otan, en aja.
Alkoholin käyttö on lisääntynyt Suomessa jo kauan. Pieni osa suomalaisista ei juo alkoholia yhtään, suuri osa juo vähän ja pieni osa erittäin paljon. Kaikesta Suomessa juodusta alkoholista miehet juovat 75 prosenttia ja naiset 25 prosenttia. Nyt 2000-luvulla nuorten raittius on lisääntynyt.
Suomessa alkoholi kuului pitkään vain erityistilaisuuksiin. Siksi juominen keskittyy edelleen viikonloppuihin. Alkoholi on vieläkin osa sosiaalista elämää. Moni juo, koska humalassa on helpompi lähestyä muita ihmisiä. Runsas alkoholin käyttö vaikuttaa nopeasti terveyteen ja elämänhallintaan. Juominen on kuitenkin edelleen humalahakuista eli moni suomalainen juo itsensä humalaan.