Suomessa on nykyään paljon hyvin erilaisia ravintoloita. On ruokaravintoloita, tanssiravintoloita, baareja, pieniä pitserioita, eri maiden ruokaa tarjoavia ravintoloita… Kahviloita, joissa juodaan kahvia, mutta ei alkoholia, on melko vähän. Kahvilat ovat usein auki vain päivällä. Illalla mennään ravintolaan syömään tai juomaan, tanssimaan ja tapaamaan vanhoja ja uusia ystäviä. Olutravintolat, baarit, ovat auki päivällä ja illalla. Baarissa ihmiset käyvät juomassa ja seurustelemassa muiden ihmisten kanssa. Olut ja siideri ovat suosittuja juomia. Myös viiniä juodaan, mutta vähemmän.
Ruokaravintoloita on isoja ja pieniä. Pienessä ravintolassa, pitseriassa tai etnisessä paikassa, usein tilataan ruoka nopeasti tiskillä ja istutaan pöytään odottamaan. Kun ruoka on tuotu pöytään, syödään ja käydään lopuksi maksamassa kassalla. Isommassa tai hienommassa ravintolassa hovimestari vie asiakkaan ovelta pöytään. Tarjoilija tulee ja kysyy, mitä asiakas haluaa syödä ja juoda. Ruoan jälkeen asiakas pyytää itse laskun, jonka tarjoilija tuo. Suomessa ei ole usein tapana antaa juomarahaa. Jos palvelu on hyvää, juomarahan voi antaa, mutta pakkoa ei ole.
Jos ravintolassa tarjoillaan alkoholia, sinne ei pääse alle 18-vuotias. Jos ravintolaan halutaan aikuisempia asiakkaita, ikäraja voi olla korkeampi. Tanssi- ja seurusteluravintoloissa voi olla pääsymaksu. Päällysvaatteet jätetään eteiseen säilytykseen. Portsari antaa numerolapun, jolla asiakas saa takin pois lähtiessään. Juoman voi hakea itse tiskiltä tai sitten tarjoilija tuo sen asiakkaalle pöytään.
Ravintolassa voi käydä sekä mies että nainen, yksin tai yhdessä kaverien kanssa. Tanssiravintolassa voi pyytää toista ihmistä tanssimaan, vaikka häntä ei tunnekaan. Monet käyvät ravintolassa, koska haluavat tavata uusia ihmisiä. Yleensä mies ja nainen maksavat molemmat omat ruokansa ja juomansa. Jos haluaa olla kohtelias, voi tarjota eli maksaa toisen juoman. Usein asiakas ostaa itse juoman baaritiskiltä, joskus tarjoilija tuo juoman pöytään.
Suomalainen juomatapa on usein humalahakuista eli alkoholia juodaan niin kauan, että tullaan kovaan humalaan. Tästä voi tietysti seurata ongelmia, aggressiivisuutta, tappeluita, pahoinpitelyjä. Alkoholista voi myös nauttia. Viini- tai olutharrastaja opettelee tuntemaan erilaisia juomia, keskittyy nauttimaan mausta ja oppii yhdistämään juomia eri ruokien kanssa. Ystävien illanvietossa alkoholia voidaan nauttia kohtuullisesti eikä tarkoitus ole tulla humalaan.