Suomen kansan identiteetti ja huippu-urheilu liittyvät toisiinsa. Suomalaisen sanonnan mukaan "Suomi juostiin maailmankartalle". Juoksija oli nimeltään Hannes Kolehmainen, joka voitti Tukholman vuoden 1912 olympialaisissa kultaa useilla juoksumatkoilla. Ajateltiin, että urheilumenestyksen avulla pieni Suomi tunnetaan paremmin maailmalla. Urheilumenestys aiheuttaa ihmisissä voimakkaita tunteita, ja urheilulla on myös ollut tärkeä rooli osana suomalaista nationalismia. 1980-luvulla urheilusta alkoi tulla joillekin ammatti ja katsojille siitä tuli viihdettä. Rahasta on tullut tärkeää. Huippu-urheilijat nähdään nuorten esikuvina ja huippu-urheilun katsominen yhdistää ihmisiä.
Suomalaisille erityisen rakkaita urheilulajeja ovat juoksu, keihäänheitto, hiihto, mäkihyppy ja jääkiekko. Nämä ovat niitä lajeja, joissa suomalaiset urheilijat ovat menestyneet. Erityisesti Suomen jääkiekkomaajoukkueen kaksi maailmanmestaruutta vuosina 1995 ja 2011 saivat aikaan valtavan kansanjuhlan ympäri maata. Moottoriurheilu, kuten ralliautoilu ja formula 1 -kilpailut, ovat myös suomalaisten suosiossa. Tunnettuja suomalaisia urheilijoita ovat esimerkiksi formula 1 -kuljettaja Kimi Räikkönen, uransa jo lopettanut jääkiekkoilija Teemu Selänne ja mäkihyppääjä Matti Nykänen. Suomen jalkapallomaajoukkue ei ole saavuttanut menestystä, mutta suomalaisia pelaajia on pelannut myös ulkomaisissa liigajoukkueissa. Heistä tunnetuimmat ovat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä.
Liikunta harrastuksena on terveyttä edistävä, kuntoa kohottava ja usein sosiaalinenkin harrastus. Tyypillisiä suomalaisten suosimia liikuntamuotoja ovat sauvakävely, hölkkä, uinti ja voimistelu. Talvisin suomalainen tietysti hiihtää. Harrastusliikunnan lisäksi Suomessa pidetään tärkeänä arkiliikuntaa eli hyötyliikuntaa. Esimerkiksi töihin pyöräily, portaiden kulkeminen ja lumityöt ovat kätevää hyötyliikuntaa.
Tärkeä osa suomalaista liikuntakulttuuria on myös vapaaehtoistyö. Yli 500 000 suomalaista tekee vapaaehtoistyötä liikunnan parissa, keskimäärin 10 tuntia kuukaudessa. Urheiluseurat kokoavat samaa lajia harrastavat yhteen.