Tasa-arvolla tarkoitetaan kaikkien ihmisten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta riippumatta henkilön kansallisuudesta, sukupuolesta, varallisuudesta, kielestä, uskonnosta tai etnisestä alkuperästä. Vähän suppeammassa määrittelyssä tasa-arvolla tarkoitetaan miesten ja naisten välistä tasa-arvoa koulutuksessa, työelämässä, lainsäädännössä ja perhe-elämässä.
Ihmisten perusoikeudet on säädetty kansallisessa perustuslaissa ja ihmisoikeudet perustuvat kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Perusoikeudet ovat: henkilökohtainen vapaus ja koskemattomuus, poliittiset oikeudet ja vapaudet (äänioikeus, sananvapaus, kokoontumisvapaus ja yhdistysvapaus), tasa-arvoisuus sekä taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykseen liittyvät oikeudet (oikeus työhön, sosiaaliturvaan ja opetukseen).
Tasa-arvo ja yhdenvertainen kohtelu säädetään Suomen laissa, Euroopan yhteisön oikeudessa ja kansainvälisissä sopimuksissa, joissa Suomi on mukana. Suomen perustuslaissa on syrjinnän kielto ja velvoite edistää sukupuolten tasa-arvoa. Tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Tasa-arvovaltuutettu valvoo lain noudattamista Suomessa. EY:n tasa-arvodirektiivit taas sitovat Suomea Euroopan unionin jäsenenä. Naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus solmittiin Yhdistyneissä kansakunnissa vuonna 1979 ja Suomessa se tuli voimaan 1986. Sopimuksen tavoitteena on edistää naisten ihmisoikeuksien tasa-arvoista toteutumista kaikilla yhteiskunnan aloilla.
Maailman maiden sukupuolten tasa-arvotilanteesta on tehty vertailuja, joissa Suomi on yleensä ollut kaikkein tasa-arvoisimpien maiden joukossa. Esimerkiksi vuoden 2013 maailman talousfoorumin raportissa Suomi oli toiseksi tasa-arvoisin maa heti Islannin jälkeen. Suomi pärjäsi hyvin koulutukseen, terveyteen ja poliittiseen osallistumiseen liittyvässä tasa-arvossa. Kuitenkin taloudellisessa tasa-arvossa Suomi oli vasta sijalla 19.
Suomalaiset hyväksyvät tuloerot entistä helpommin. Suomalaiset arvostavat aiempaa vähemmän taloudellista tasa-arvoa ja työtä ja entistä enemmän mukavaa elämää. Asiaa on tutkittu Turun yliopistossa.
Taloudellisen tasa-arvon heikentyminen muuttaa Suomea amerikkalaistyyppisemmäksi yhteiskunnaksi. Se tarkoittaa enemmän esimerkiksi yksityistä terveydenhuoltoa ja yksityistä koulutusta. Ihmiset jakautuvat selkeämmin köyhiin ja rikkaisiin. Yhteiset kokemukset ja yhteenkuuluvuus vähenevät.